Lente Detox; Niet alleen een voorjaarsschoonmaak voor je huis, maar ook voor je mind & body!

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 11:10

Detoxen in de lente;

niet alleen een voorjaarsschoonmaak

voor je huis,

maar ook voor je mind & body

Iedereen kent het wel; het voorjaar is begonnen, en het begint te kriebelen om je huis eens even goed onder handen te nemen; oude spullen, weg ermee!, de ramen wassen, een nieuwe frisse inrichting etc.

Maar we vergeten vaak dat het ook voor onszelf belangrijk is om de boel eens goed ‘schoon te maken’ vanbinnen. Vanuit de Ayurvedische leer is het bij de wisseling van de seizoenen belangrijk om je lichaam (en automatisch je geest hiermee) te reinigen. Het is de tijd van vernieuwing.

In de praktijk komt dat dus neer op 4x per jaar, maar 2x per jaar volstaat ook. Met name tijdens de overgang naar de lente en naar de herfst zijn de belangrijkste momenten.

Er zijn heel veel verschillende manieren van detoxen voor je lichaam. Uiteindelijk is het belangrijk om een manier te vinden die bij jou past. Massage is ook een vorm van detox omdat hiermee ook afvalstoffen makkelijker je lichaam verlaten, dus in combinatie met een detox kuur, heb je nóg meer profijt van een massage!

Waarom detoxen?

Zoals we ook onze auto jaarlijks voor de Apk wegbrengen, en regelmatig de oliefilters e.d. vervangen, zo zouden we dat ook met ons eigen lichaam moeten doen. Klinkt best logisch toch? Maar absoluut niet vanzelfsprekend voor de meesten van ons.

Bij het detoxen geef je namelijk je lijf de kans om zich te ontdoen van alle gifstoffen die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt in je lichaam. Als je nooit detoxt, gaan deze gifstoffen (uit voeding & omgeving & stress) zich ophopen, en zorgen voor ‘opstoppingen’ in de vorm van ziekten of gezondheidsproblemen. Je zult vaak merken na een detox dat je meer energie krijgt, en je mentaal ook een boost krijgt.

Mijn 5 favoriete detox mogelijkheden:

1. Ontgiften met bottenbouillon; bron van collageen.

Zelf heb ik enkele keren een bouillon detox gedaan. Ik vond het erg zwaar, maar wel effectief. Het idee is om zelf een bouillon van ofwel verse vis ofwel een hele kip ofwel rund gaat maken (mét graat/botten). Het gaat er dus niet om dat je het vlees/vis eet, maar om de bouillon die getrokken is van de botten of graat. Je mag er 1 soort groenten aan toevoegen zodat het toch wat smaak heeft. De soep laat je trekken voor een dag. Dit eet je 5 dagen lang als ontbijt, lunch & diner.

I know, makkelijk is het niet! De reden dat je dit doet is om je maagwand te laten herstellen. Bij veel mensen wordt de maagwand in de loop van de jaren dunner (door alles wat we eten, stress, medicatie etc.). Je geeft je maagwand op deze manier de kans weer wat dikker te worden.

Heb je de 5 dagen doorstaan? Dan ga je 5 dagen lang low carb eten, om je maag nog wat rust te gunnen. Het is beter om deze dagen geen brood, pasta en melkproducten te nuttigen.

Hierna kun je weer ‘alles’ eten. Het is bij mensen die gevoelige darmen beter om een keto-achtig dieet voort te zetten, maar dit is vaak lastig vol te houden.

2. Ga voor een sapkuur.

Het voorjaar is een mooi moment om lichter te gaan eten, nu het zonnetje vaker tevoorschijn komt. Ook om je lichaam te reinigen is een kuur van groente & fruitsappen een mooie manier om je gifstoffen de kans te geven je lichaam te verlaten. Daarnaast is het vaak een mooie aanvulling dat je ná zo’n kuur weer in je favoriete jurkje past;)

Kijk voor wat inspiratie smoothies eens hier: Snel afvallen in één week zonder jojo-effect - Jasperalblas.nl

3. Reinig jezelf met zout water: Shankaprakshalana

Deze manier van detoxen is afkomstig uit de Yoga filosofie. Bij deze manier van reinigen drink je zout water en doe je 5 makkelijke yoga oefeningen. Hierna is het belangrijk dat je maagwand goed herstelt d.m.v. Ayurvedische voeding (Ghee met kitchari).  Ik heb het zelf 2x mogen doen, en het is behoorlijk intens, maar je merkt daarna echt verschil. Wat wel belangrijk is, is dat je alle stappen goed moet uitvoeren, en niks vergeet. Daarom adviseer ik dit alleen maar onder begeleiding te doen. Zelf heb ik goede ervaringen met Home - Yoga Kumar

Let op: detoxen is alleen voor gezonde mensen geschikt.

4. Detox met een vitaminenkuur

Dit is een hele fijne manier voor als je voor ‘gemak gaat 😊. Met deze vitaminenkuur, in dit geval, van 30 dagen, zorg je ervoor dat je lichaam de ophoping van ongewenste cellen opruimt, en de celdeling ondersteunt. Als we ouder worden gaan onze interne processen steeds langzamer werken. Juist dan is deze kuur ook een mooi middel om 4x per jaar in te zetten als detox. Voor mij echt een hele fijne manier van detoxen. Geen gedoe, maar wel binnen een maand flink meer energie, en je merkt dat je lichaam oude afvalstoffen aan het opruimen is. Je merkt dat gezonde voeding beter opgenomen worden, je darmfunctie verbetert,  je huid meer straalt, en je letterlijk beter in je vel zit. Er zitten alleen maar natuurlijke vitamine bestanddelen in, waaronder zeewier. Neem een kijkje hier.

4. Detox met een shotje

Tot slot mijn laatste manier van detoxen. Deze heb ik zelf ook regelmatig gedaan. 10 dagen lang neem je 2 ‘shotjes’ per dag, van een speciaal drankje. Je neemt dit op nuchtere maag in. Het is een algemene reinigingskuur voor je lichaam. Je darmflora verbetert en voedingsstoffen worden weer beter opgenomen. Er zitten 12 kruidenextracten in. Mijn favoriete webshop heeft hem ook ; Pascaud Deto-X | Skin-shop.nl

Dit waren mijn 5 manieren om mijn lichaam & geest te reinigen

2x per jaar.

Doe jij dit ook zo, of op een andere manier? Laat het me weten!

Zelf Ghee maken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.