Ghee, gezond of niet?

Gepubliceerd op 9 april 2023 om 20:10

Verbeter je gezondheid met dit gouden vet

Je hebt er vast wel eens van gehoord:  Ghee, oftewel geklaarde boter. Ook wel het Goud uit de Ayurveda genoemd. Eeuwen terug werd Ghee al ingezet als aanvullend medicijn, en dat is niet voor niets. Over deze pure boter zijn de meningen nogal verdeeld: volgens het Voedingscentrum zou het niet gezond zijn, omdat het niet in de schijf van 5 staat. Kijk je naar wetenschappelijke onderzoeken, dan zie je dat Ghee wel degelijk een gezond voedingsbron is! Uiteraard is het wel belangrijk om alles met de juiste dosering te gebruiken. Voor de beste kwaliteit kies je altijd voor ongezouten (biologische) grasgevoerde boter.  Zo weet je zeker dat je van de gezonde vetten profiteert.

 

Lees alles over Ghee & de gezondheidsvoordelen in deze blog, juist ook bij zwangeren & na de bevalling!

Wat is Ghee nou eigenlijk?

Ghee is het ‘goud’ dat overblijft bij het smelten van ongezouten roomboter (van koeienmelk), waarbij alle melkeiweitten laag voor laag verwijderd worden, eigenlijk ook wel de ongezonde deeltjes van boter genoemd. Wat je overhoudt is het pure botervet. En wat zo mooi is; met Ghee kun je op de allerhoogste temperaturen bakken, dat zou met de boter niet kunnen. Kortom een mooie aanvulling op je dagelijkse voeding.

Omdat je Ghee op lage temperatuur maakt zitten er meer vitaminen en voedingsstoffen in, dan in normale boter. Denk aan Vitamine A, E, D, K, antioxidanten. Al deze voedingsstoffen zijn onmisbaar voor een goedwerkend immuunsysteem.

Waarom is Ghee dan zo gezond?

Hoewel Ghee dus rijk is aan verzadigde vetten, zitten er hoge doseringen van onverzadigde omega-3’s in. Juist déze vetten ondersteunen een gezond hart en bloedvatenstelsel. Diverse studies laten zien dat als je Ghee toevoegt aan je dagelijkse eetpatroon, je cholesterolniveau kan dalen. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem. Omdat het botervet zo puur is, is het ook uitermate geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, het wordt makkelijker verteerd. Je kunt met Ghee bakken & braden zonder dat het verbrandt (zoals boter)

Hoeveel mag je dan binnenkrijgen op een dag? Natuurlijk is alles waar tè voor staat niet gezond. Gebruik dan ook maximaal 3-6 theelepels op een dag. Zelf doe ik het ’s ochtends door mijn ontbijtje van havermout of door mijn avondeten heen. Of ik bak er lekker in, afwisselend met de olijfolie.

Ghee tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Als je zwanger bent, én als je bevallen bent , heb je erg veel extra voedingsstoffen nodig, voor jezelf en voor het nieuwe leventje in jouw lichaam. Ghee is dan ook zo’n belangrijke toevoeging die elke zwangere vrouw aan haar dieet zou toe mogen voegen! En vergeet ook vooral niet de periode ná de bevalling. Dan dien je weer aan te sterken en is Ghee een mooie voedingsbron om toe te voegen aan je dagelijkse maaltijd.

Zelf Ghee maken; supersimpel, leuk & gezond!

Wat zo leuk is, je kunt Ghee heel makkelijk zelf maken. Het is behoorlijk duur om het kant-en-klaar in de supermarkt te kopen, en het is leuk en heel makkelijk om er een uurtje zelf mee bezig te zijn. Daarnaast is het is ook wat goedkoper. Ghee blijft heel lang houdbaar.  Hoe je het maakt?

Kijk hier eens voor een basisreceptje.

Op mijn Facebook & Instagram zie je hoe ik het makkelijk zelf maakte.

Vond je deze blog nuttig?

Laat het me weten in een reactie of deel hem met iemand die deze informatie goed kan gebruiken!

 

Zelf Ghee maken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.