Sneller van je keelontsteking af met deze natuurlijke middeltjes

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 15:54

Auteur: Jennifer

Leestijd: 5 minuten

Was jij ook geveld door een longinfectie afgelopen winter?

Was jij ook al zo vaak ziek deze winter? De afgelopen eerste paar maanden van het jaar, stonden hier in het teken van regelmatig een fikse verkoud, tot griep, tot zelfs een (asymptomatische) longontsteking.

Het leek in februari wel of er talloze mensen door een longontsteking geveld waren, zo ook ikzelf. Zelf had ik echter niet de symptomen van koorts, maar wel het benauwde gevoel, de vermoeidheid, het bulderende hoesten en slijm waren aanwezig.

Antibiotica

Vroeger ging ik dan altijd meteen naar de huisarts voor een kuurtje (antibiotica). Nu ik echter weet (uit ervaring en door scholing) dat dit schadelijk is voor je lichaam op langetermijn (en dat heb ik zelf ondervonden ook..) probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden waar het kan natuurlijk.

Energetische betekenis van longontsteking

Wist je trouwens dat verdriet de emotie is, die hoort bij griep en verkoudheids/long-infecties? Elk orgaan in ons lichaam staat in verbinding met een emotie. Zo staan de longen in verbinding met verdriet. Dit kan opgekropt verdriet zijn door stress, en kun je linken aan een gevoel van machteloosheid, hopeloosheid.

Stress

Ik vermoed dat ik zelf stiekem behoorlijk wat stress heb gehad voorgaande maanden, en dat dit er allemaal uitkwam deze winter. Hoewel ik wel een heerlijke reis heb gemaakt, was het toch ook stressvol alleen op reis met kind, en in de periode hiervoor maakte ik lange dagen. De combinatie werk & moederschap blijft een uitdaging, ook voor mij 😉 Nog belangrijker dus dit jaar om nog beter naar m’n lichaam te blijven luisteren.

Longinfecties helen

Even terug naar longinfecties. Maar hoe kom je daar dan vanaf zonder antibiotica?

Mijn advies is vooral om naar je eigen symptomen en klachten te kijken en als je echt veel last krijgt, je ook echt naar je huisarts gaat. Maar vaak geven we ons lichaam niet de kans het zelfhelende vermogen eerst aan te spreken. En dat is wat ik tegenwoordig zoveel mogelijk doe.

Sinds ik mijn lichaam een reset heb gegeven met een combinatie van holistische geneeswijzen, merk ik ook dat mijn immuunsysteem er flink op vooruit is gegaan; waar ik voorheen om de 2 maanden een heftige keel of amandelontsteking had, ben ik nu hoogstens 1x per jaar flink ziek van een zware griep, met een stuk mildere symptomen.

7 simpele tips voor thuis

 1. Geef je lijf ook echt rust, door zoveel mogelijk te rusten & pak alleen maar paracetamol als het echt nodig is
 2. Gorgel met warm zoutwater (himalaya zout) tegen de keelpijn & spoel je neus, om van slijm af te komen. Ook stomen met heet water en kamille thee kan helpen het slijm te verminderen.
 3. Eet zo min mogelijk; liefst alleen maar soep. Verse kippenbouillon met knoflook en een vleugje rode peper en pindakaas kan wonderen doen.
 4. Smeer tijgerbalsem op je voeten, borst, bovenrug en keel, en bedek met warme kleding.
 5. Maak een toverdrankje van vers geraspte gember, citroensap, honing, een snufje himalayazout en zwarte peper. Neem hier 3x pd 1 á 2 eetlepels van.
 6. Maak een warme kruidendrank van (verse) oregano, thijm, zoethout, honing, ceylonkaneel, en een snufje appelazijn (bij erge keelpijn)
 7. Uit oma’s doos; leg een gesneden ui op je slaapkamer als je neus helemaal dicht zit, zodat je makkelijker kunt ademen.

6 natuurlijke vitaminen die het herstel van een longinfectie kunnen ondersteunen

Een longinfectie ontstaat vaak als je weerstand wat lager is, en krijgt de kans als je vitamine C-level te laag is. Het is dus belangrijk om deze tekorten aan te vullen. De onderstaande vitaminen kunnen je helpen om sneller van je klachten af te komen, zonder meteen aan de antibiotica te hoeven.

 1. Zuurvrije vitamine-C ; op basis van ascorbaten. In vrijwel alle drogisterij vitamine-C versies zit ascorbinezuur. Deze zuren zijn slecht voor je maagdarmslijmvlies en hiermee ontwikkel je op langetermijn gezondheidsklachten. Ga dus voor een zuurvrije variant. Dit is mijn favoriet Vitals Vitamine C poeder 200 gram | Vitals Voedingssupplementen (met mijn code krijg je trouwens 15% korting; terugnaarjou15 )
 2. Vul je zink aan. Hier zijn mijn favoriet merken Vitals en Vitakruid (bij vitakruid krijg je trouwens 10% korting; terugnaarjou10 )
 3. Neem extra Vitamine D in; dit hebben we allemaal in Nederland nodig voor een groot deel van het jaar, hoog je dosis tijdelijk op om aan te sterken.
 4. Neem extra Magnesium in; bij ziek zijn en stress is je magnesiumverbruik hoger, ook belangrijk deze tekorten aan te vullen om weer in balans te komen. Kies voor een makkelijk opneembare soort zoals bisglycinaat.
 5. Neem een kuur lactoferrine hooggedoseerd (1 á 2 maanden). Dit is een eiwit die je ook terugvindt in borstvoeding. Wij maken de stof ook zelf aan als reactie op intensieve beweging. Lactoferrine heeft het vermogen om zich te binden aan ijzer. Het is een welkom voedingssupplement om aan te sterken na infecties, de weerstand te verhogen, en de darmflora te verbeteren.
 6. In aanvulling daarop, kan je eventueel nog een post-biotica nemen (post-biol), deze verbeteren ook je darmflora en maken je weerbaar tegen nieuwe infecties.

Kende je deze tips al? Wat is jouw ultieme tip om antibiotica te voorkomen ?

Bronnen: Orthokennis, Natura Foundation, Vitals


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.