Waarom je JUIST tijdens je vakantie wéér ziek wordt

Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 16:30

Waarom je JUIST tijdens je vakantie wéér ziek wordt

De zomervakantie is aangebroken! Voor veel mensen en gezinnen hèt moment om met z’n allen een paar weken door te brengen met familie of vrienden in het binnen of buitland en lekker samen genieten. Maar… wist je ook dat veel mensen juist tijdens hun vakantie ziek worden?

Hoe kan dat nou?

Je heb weken, zoniet maanden, hard gewerkt, en kunt nu lekker gaan genieten van jouw vrijetijd. Dan is het toch raar dat je ziek wordt? Eindelijk lekker ontspannen..

Helaas is het zo dat stress een enorm grote (nog steeds onderschatte) factor speelt hierbij. Zeker als je continue onder grote stress staat, wordt je immuunsysteem hiermee overbelast en dus ook aangetast.  Hierdoor wordt je juist in periodes van ontspanning, vatbaarder voor ziekte. Het kan dus zijn dat al je moeheid eruit komt, en je hierdoor te moe bent om ècht van je vakantie te kunnen genieten, dat je zwaar geprikkeld bent, of je krijgt een verkoudheid, een griepje, een rare ooginfectie, je gaat door je rug, en ga zo maar door.

Ben je eindelijk vrij, en dan voel je je ziek, zwak of misselijk....

Het is voor iedereen in deze maatschappij van tijd tot tijd een flinke uitdaging om in balans te blijven. Ook voor mij persoonlijk, als moeder met baan en bedrijf, dat geef ik meteen toe. Ook ik heb regelmatig moeite met die balans.

Daarnaast heeft iedereen heeft wel een zwakke plek in zijn lichaam, en bij chronische stress komen deze zwaktes vaak naar boven.  Juist op een moment dat je wilt genieten van je vrijetijd. Op zulke momenten ben je dus te laat. Je bent vaak verbaasd dat je juist nu niet lekker bent, maar eigenlijk is het dus helemaal niet zo’n verrassing, alleen is het zaak dat jij de signalen die jouw lijf je geeft, eerder leert herkennen!

Wat kun je dan doen om dit te voorkomen?

Tja, in eerste instantie is het belangrijk om jezelf meer bewust te zijn van hoe het met je gaat, mentaal en fysiek. En dat is voor veel mensen al een heel ding, aangezien we in de stressvolle maatschappij niet meer weten hoe we moeten voelen, we schakelen ons gevoel uit, om toch maar weer door te gaan, die deadlines te halen en continue over onze grenzen te gaan.

Zelf heb ik 2x een burnout gehad, hierdoor weet ik als ervaringsdeskundige hoe ik beter met stress om kan gaan, want stress zelf daar ontkomen we helaas niet aan. Maar ook voor mij blijft het vaak op de rem trappen.

Tips om ervoor te zorgen dat je niet ziek je vakantie ingaat:

Hieronder een aantal tips die je in aanloop naar jouw vakantie kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je niet ziek je vakantie in gaat:

 

  1. Word je bewust van hoe je je voelt

Hoe is je ademhaling eigenlijk elke dag? Heb je veel last van vastzittende spieren in je nek, schouders? Heb je veel last van onbewuste stress? Stress op het drukke werk, maar ook stress in je rol als ouder, stress als gevolg van zorgen, te weinig beweging, ongezonde voeding en andere omgevingsstressfactoren.  Leer de symptomen in je lichaam herkennen.

 

  1. Ga meer leven naar hoe je je voelt

Heb je last van die nek en schouders; ga meer bewegen. Ben je vreselijk moe? Ga dan niet het hele weekend op stap, maar geef toe aan je slaap en rust. Ben je snel overprikkeld? Ga dan niet continue op je smartphone lopen scrollen.

 

  1. Plan dagelijks en wekelijks minimaal 1 moment in om ècht tot rust te komen

En dan heb ik het niet over lekker luieren op de bank scrollend door alle social media. Want daar kom je niet van tot rust. Maak tijd vrij voor jezelf om iets te doen waarvan je oplaadt, Zoals wandelen in de natuur, lezen of schrijven, iets creatiefs, sociale activiteiten, een dagje sauna, een massage; iets wat in ieder geval geen energie kost.

 

In Nederland zijn we heel goed om onze agenda’s zo vol mogelijk te plannen (elk weekend tot aan kerstmis zit vol), met allerlei sociale verplichtingen… maar luister eens wat vaker naar wat je gevoel daarover zegt. Een keer thuis lanterfanten kan je soms wel meer energie geven dan die verplichte barbecue met je schoonouders.

 

  1. Bespreek werkstress tijdig

 Geef het in de aanloop van je vakanties al aan bij leidinggevende en collega’s. Ook als er belangrijke deadlines aankomen als je net vrij bent, geeft het rust om dit soort dingen al besproken te hebben met collega’s en een planning te maken, wie, wat, wanneer doet.

 

  1. Bouw drukte in je agenda voor een vakantie af

Zo bouw je al langzaam af richting je vakantiegevoel. Hiermee ga je waarschijnlijk al een stuk meer ontspannen je vakantie in.

 

  1. Bouw structureel meer gezonde zelfzorg en rust voor jezelf in

Door bewust aan je voeding, bewegings- en slaappatroon te werken, voorkom je vaak al een groot deel van het opbouwen van stress in je lichaam en geest. Wil je samen structureel werken aan het herstel van je stressbalans? Kijk dan eens op mijn website hoe je binnen 8 maanden weer helemaal stressvrij kunt zijn Van futloos & moe naar fit & vitaal (terugnaarjou.nl)

 

  1. Vraag tijdig om hulp & onderneem actie

Heb je dusdanig last van chronische stress danwel door een privé situatie, danwel door je werk? Blijf er niet mee rondlopen, en onderneem tijdig actie. Durf om hulp te vragen, dat is niet gek, dat is juist heel belangrijk. Vraag om hulp aan je omgeving, op je werk, en kijk hoe je samen jouw stressbalans kan verlagen. Bekijk ook kritisch naar de dingen waardoor je extra stress hebt; kan je deze wegnemen door de situatie te veranderen? Zit je bijvoorbeeld niet op je plek in je baan, dan kan het rust geven om ook daadwerkelijk van baan te wisselen. Praat ook met iemand over de dingen waar je tegenaanloopt.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt & wens je nog een mooie zomervakantie!

 

Liefs, Jennifer


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.